Ontdek de Costa Blanca

Tijdens mijn reizen combineer ik natuur, cultuur en historie met lekker eten en dat in het Spaanse tempo!

Je vindt in Spanje verschillende gebieden waar allerlei streekproducten worden verbouwd. In het achterland van de Costa Blanca vind je onder andere citrusvruchten, amandelen, (paella)rijst, druiven, vijgen, nectarines enz. enz. Zelfs de oude mispels, die je in Nederland helemaal niet meer tegenkomt, worden hier nog altijd verbouwd. Met deze vrucht worden allerlei streekproducten gemaakt van likeur tot jam. De gebieden waar deze producten worden verbouwd zijn uitgestrekt en je ziet dat de verschillende soorten in een bepaald gebied bij elkaar worden verbouwd. Zo zal het geen verrassing voor jou zijn dat het sinaasappelgebied bij Valencia ligt, maar wist je ook dat de paellarijst uit één gebied ten zuiden van Valencia komt? Amandelen worden voornamelijk verbouwd in de vallei achter Denia en in Javéa is het rozijnenmerk “Sultana” ontstaan. De boomgaarden van de mispels in het Spaans “nisperos” vind je in het achterland van Altea. Iets verder naar het zuiden, richting Murcia, vind je vooral veel vijgen. Opmerkelijk is dat alleen in die regio de vijgenbomen twee keer per jaar vruchten geven. Dit heeft te maken met het klimaat.

We bezoeken de authentieke dorpjes in deze regio’s. Tijdens het bezichtigen van deze dorpjes vertel ik je een stukje over de historie. Daarnaast bezoeken we interessante plaatsen waar we meer te weten komen over het verbouwen en verwerken van de streekproducten. Denk hierbij aan een wijnbodega, een rondleiding door een boomgaard of een boottocht door de rijstvelden.

Onderweg naar de te bezichtigen plaatsen rijden we door het prachtige landschap wat bestaat uit hoge bergen met prachtige vergezichten en door riviertjes uitgesleten dalen met uitzicht op de begroeide bergwanden. De boomgaarden zijn veelal op terrassen aangelegd. Veel van deze terrassen stammen nog uit de Romeinse tijd.

Naast dat het prachtig is door deze gebieden te rijden en te wandelen vind ik het erg leuk om te zien dat de streekproducten die er verbouwd worden volop worden verwerkt in lokale gerechten. Om deze streekgerechten te herkennen is het noodzakelijk om je te verdiepen in de cultuur van een bepaald gebied. Daarnaast is het begrijpen van de Spaanse taal een must want zelfs met Engels kom je hier niet erg ver. Ik vertel je graag het verhaal in het Nederlands en neem je mee op ontdekkingstocht door de menukaart van de lokale restaurants.

Ik vond het een hele fijn, goedverzorgde en informatieve reis. We hebben veel mooie Spaanse dorpjes  en omgeving gezien. Die hadden we niet gezien als je het zelf doet. De lekkere eetgelegenheden die je ons aangeraden hebt waren ook uitstekend. Hotel heel goed.  Vlak bij strand en in centrum. Al met al een fijne reis die zeker voor herhaling in aanmerking komt. — Nelly Scheepens